Tunezyjski brik z tuńczykiem
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • tuńczyk w puszce w oliwie - 400 gramów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie
  • tunezyjskie ciasto malsouka lub chińskie ciasto egg rolls - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • jajko - 8 sztuk
  • czerowna cebula - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • kapary - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej roślinny - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.
  2. Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.
  3. Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.