Tunezyjski brik z tuńczykiem

7


Łatwe


30 min.


8 os.

Składniki
tuńczyk w puszce w oliwie400 gramów
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
tunezyjskie ciasto malsouka lub chińskie ciasto egg rolls 1 opakowanie
ziemniaki3 sztuki
jajko8 sztuk
czerowna cebula2 sztuki
cytryna1 sztuka
kapary4 łyżki
ząbek czosnku3 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
olej roślinny100 mililitrów
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki, kapary, cebulę oraz czosnek. Cytrynę pokrój w cząstki.
Krok 2
Na kilku łyżkach oliwy zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, tuńczyk z puszki oraz kapary. Całość dopraw do smaku odrobiną soli oraz kilkoma łyżkami przyprawy Harissa Knorr.
Krok 3
Farsz ułóż na środku ciasta egg rolls i łyżką zrób w nim mały dołek. Do dołka wybij surowe jajko, a brzegi ciasta posmaruj lekko wodą, po czym sklej je ze sobą. Na teflonowej patelni rozgrzej olej. Połóż na nim placek i smaż 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor lub w zależności od upodobań. Usmażony placek ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowy brik podawaj z cząstką cytryny.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl