Tureckie ciasteczka
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  •  °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 125 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
  • czekolada w proszku - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem miękką Kasię, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i olej.
  2. Dwie łyżki mąki zostaw na potem. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami, do masy w misce, ciągle mieszając.
  3. Otrzymane (dość luźne) ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej czekoladę. Zagnieć.
  4. Z ciasta zrób małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.
  5. Składaj po sześć kulek (po dwie każdego koloru) i sklej w kulkę. Lekko spłaszcz w dłoniach i okrężnym ruchem nadaj ciasteczkom kształt wiatraczków.
  6. Ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w 160 st.C.