Tureckie ciasteczka

68


Łatwe


40 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mąka pszenna500 gramów
cukier puder150 gramów
jajko1 sztuka
olej125 mililitrów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier waniliowy2 łyżki
kakao2 łyżki
czekolada w proszku2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj mikserem miękką Kasię, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i olej.
Krok 2
Dwie łyżki mąki zostaw na potem. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami, do masy w misce, ciągle mieszając.
Krok 3
Otrzymane (dość luźne) ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej czekoladę. Zagnieć.
Krok 4
Z ciasta zrób małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.
Krok 5
Składaj po sześć kulek (po dwie każdego koloru) i sklej w kulkę. Lekko spłaszcz w dłoniach i okrężnym ruchem nadaj ciasteczkom kształt wiatraczków.
Krok 6
Ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w 160 st.C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl