"Twoje ciasto"
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • białka - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • żółtko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 3 łyżki
  • wierzch
  • delicje - 3 opakowania
  • galaretka o dowolnym smaku - 2 opakowania
  • owoce np. ananas, brzoskwinie z puszki - 1 unit
  • spirytus lub wódka - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Zimne białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Gdy białka będą bardzo gęste dodać proszek do pieczenia oraz wiórki.
  3. Masę wyłożyć na blaszkę.
  4. Piec w temp. 200 stopni C do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru - ok. 15 min.
  5. Zagotować 1,5 szklanki mleka.
  6. Pozostałą resztę połączyć z żółtkami, cukrem oraz budyniami (w proszku) i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje.
  7. Po ostudzeniu masy dodajemy Kasię i miksujemy.
  8. Przygotowanie całości: Na ostudzone ciasto kokosowe kładziemy masę budyniową, na niej układamy Delicje (biszkoptami do góry, a czekoladą do masy).
  9. Skrapiamy spirytusem lub wódką i układamy na nich owoce.
  10. Całość zalewamy tężejącą galaretką.