Ucierane z makiem i brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170-180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • gotowa masa makowa - 1 puszka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 2 sztuki
  • ser biały - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy Kasię, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
  2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Połowę ciasta wykładamy na blachę, na cieście układamy pokrojone na ćwiartki brzoskwinie.
  3. Do drugiej połowy ciasta dodajemy masę makową i delikatnie mieszamy. Makowe ciasto wykładamy na brzoskwinie i pieczemy.
  4. Wykonanie masy: Z podanych składników: mleka, budyniu, żółtek, cukru ugotować budyń. Wystudzić.
  5. Kasię utrzeć, do utartej dodać po trochę zmielonego sera, a następnie przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę.
  6. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch polać polewą.