Ucierane
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • mąka ziemniaczana - 85 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • rum - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę.
  2. Dodawaj pojedynczo żółtka, ciągle ucierając do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści
  3. Pod koniec ucierania dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej rum.
  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  5. Pianę wyłóż na ciasto i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką formy o pojemności około 1,5 litra. Piecz około 60 minut w 180 st.C. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.