Uda królicze duszone
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • maślanka - 1 litr
  • pieprz biały mielony - 1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • woda - 2 szklanki
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Udka podzielić na pojedyncze sztuki . Umyć i osuszyć . Włożyć do zamykanego pojemnika i zalać maślanką. Zostawić w chłodzie na 2 doby . Wyjąć z maślanki i opłukać . Zrobić marynatę z oliwy roztartej z kostką bulionową i szczyptą Delikatu . Znów zostawic w chłodzie na kilka godzin . Rozgrzać olej na patelni kłaść kawałki królika i obsmażać na rumiano . Przełoży do garnka. Na patelnię na tłuszcz od smażenia włożyć pokrojoną cebulę i zrumienić - przełożyć do garnka z mięsem
  2. .Wlać wodę, wrzucić ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić sos Delikatem i zagęścić zasmażką .
  3. Wyjąć mięso , sos przecedzić .