Udka kacze w glazurze pomarańczowej
  • 100 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kacze udka - 2 sztuki
  • miód - 1 łyżka
  • drobno posiekana kandyzowana pomarańcza w syropie lub dżem pomarańczowy - 50 gramów
  • likier pomarańczowy - 1 łyżka
  • sok pomarańczowy - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • zmielona czarnuszka do smaku
  • kasza
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
  • prażona kasza gryczana, ugotowana - 0.5 szklanek
  • boczniaki pokrojone w plasterki - 100 gramów
  • fasolka szparagowa świeża lub mrożona - 100 gramów
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 100 gramów
  • cebula, pokrojona w kostkę - 0.5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • garść posiekanej kolendry - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Nakłuj udka z każdej strony widelcem i natrzyj solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej najlepiej żaroodporną patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką Ramy Smaż jak szef kuchni. Kiedy  znikną bąbelki mamy pewność, że patelnia jest rozgrzana i możemy na niej smażyć, włóż udka skórą do dołu i podsmaż do zarumienienia. Następnie przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia.
  3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy.
  4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami. W średnim rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć fasolkę wraz z groszkiem. Gotuj przez około 5-10 minut (aż fasolka będzie miękka) i odcedź.
  5. W średniej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Wmieszaj kaszę, fasolkę, groszek i kolendrę, i podsmażaj całość przez 2-3 minuty, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem podgrzej syrop aby był znowu bardziej płynny, wyłóż na talerze kaszę, udka kacze i polej je przygotowanym sosem, a na koniec posyp całość szczyptą zmielonej czarnuszki.