Udka kurczaka z grilla
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udko kurczaka bez kości i skóry - 500 gramów
  • strąk papryczki chili czerwonej - 1 sztuka
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 3 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • imbir kłącze - 3 cm
  • natka kolendry - 0.5 pęczków
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sól morska - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Posiekaj czosnek, papryczkę chili oraz natkę kolendry. Składniki połącz z jogurtem, olejem oraz dopraw do smaku przyprawą Garam Masala Knorr i solą.
  3. W marynacie zanurz kawałki kurczaka. Mięso marynuj co najmniej 12 godzin.
  4. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na drewniane szpikulce.
  5. Kurczaka opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, na tackach aluminiowych, ok. 20 minut, przewracając mięso co jakiś czas.