Udka teriyaki z ananasem

10


Łatwe


60 min.


8 os.

Składniki
udka kurczaka8 sztuk
Przyprawa do grilla Knorr3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżeczka
ananas świeży lub z puszki1 sztuka
Glazura::
sos sojowy100 mililitrów
sok z ananasa 100 mililitrów
miód3 łyżki
starty imbir2 łyżki
szalotka1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
papryczka chilli1 sztuka
olej sezamowy3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
ziarna sezamu1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 2
Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części
Krok 3
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.
Krok 4
Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl