Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią
  • 70 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • koper włoski - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • mleko 0,5% tłuszczu - 100 mililitrów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • olej roślinny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.
  2. Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.
  3. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.
  4. Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.
  5. Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.