Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią

5


Łatwe


70 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka1 kilogram
Przyprawa do kurczaka Knorr1 opakowanie
cytryna1 sztuka
koper włoski1 sztuka
cukinia1 sztuka
mleko 0,5% tłuszczu100 mililitrów
mąka pszenna1 łyżka
olej roślinny3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.
Krok 2
Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.
Krok 3
Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.
Krok 4
Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.
Krok 5
Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl