Udka z kurczaka pieczone
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka (pałki) - 8 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 3 łyżki
  • młode ziemniaki - 400 gramów
  • słoik kukurydzy (mini kolby) - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • pęczek cebuli dymki - 1 sztuka
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • gałązka rozmarynu - 2 sztuki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 10 gramów
  • pieprz
  • oliwa - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.
  4. Cukinie pokrój w półplastry.
  5. W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, ostrą papryką i czosnkiem.
  6. Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.