Udka z kurczaka pieczone

25


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka (pałki)8 sztuk
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr3 łyżki
młode ziemniaki 400 gramów
słoik kukurydzy (mini kolby)1 sztuka
cukinia1 sztuka
pęczek cebuli dymki1 sztuka
główka czosnku1 sztuka
gałązka rozmarynu2 sztuki
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr10 gramów
pieprz
oliwa40 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.
Krok 4
Cukinie pokrój w półplastry.
Krok 5
W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, ostrą papryką i czosnkiem.
Krok 6
Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl