Udka z kurczaka po malezyjsku
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • ocet np. jabłkowy - 2 łyżki
  • orzeszki ziemne - 100 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.
  2. W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.
  3. W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.
  4. Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.