Udka z kurczaka po malezyjsku

20


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
pałki z kurczaka1 kilogram
Przyprawa do grilla Knorr2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
miód2 łyżki
sos sojowy2 łyżki
ocet np. jabłkowy2 łyżki
orzeszki ziemne100 gramów
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.
Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Krok 3
W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.
Krok 4
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl