Udziec jelenia

Składniki:

  • udziec jelenia - 1 kilogram
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 1 unit
  • wędzony boczek - 50 gramów
  • słonina - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • Rosół wołowy Knorr - 2 szklanki
  • smalec - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • marynata winna:
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • goździki - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • wytrawne czerwone wino - 1.5 szklanek
  • pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę - w rondlu zagotuj 3 szklanki wody, dodaj pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj przyprawy: goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę pieprzu. Dolej czerwone wino - gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
  2. Słoninę pokrój w słupki i włóż na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłucz, obierz z błon, naszpikuj słoniną. Uformuj pieczeń, zwiąż nicią.
  3. Mięso posmaruj olejem. Włóż do kamionkowego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 3 - 4 dni. Kilkakrotnie obracaj mięso.
  4. Pokrój boczek w grubą kostkę, posiekaj cebulę, pokrój w plasterki obrana marchewkę i seler.
  5. W dużym rondlu rozgrzej smalec, lekko wysmaż boczek, następnie włóż udziec i zrumień go ze wszystkich stron. Dodaj warzywa, podsmaż je.
  6. Dodaj przyprawy i bulion Knorr. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj udziec i podlewaj bulionem.
  7. Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez sito i w razie potrzeby zagęść zasmażką. Uduszony udziec podawaj polany wytworzonym naturalnym sosem.