Udziec jelenia

5


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
cebula1 sztuka
olej2 łyżki
seler0.5 sztuk
liść laurowy2 sztuki
wędzony boczek50 gramów
marchew1 sztuka
pieprz1 łyżeczka
cukier1 łyżeczka
goździki3 sztuki
mąka ziemniaczana1 łyżka
wytrawne czerwone wino1.5 szklanek
suszony tymianek1 łyżeczka
włoszczyzna1 pęczek
kwaśna śmietana0.5 szklanek
Rosół wołowy Knorr2 szklanki
słonina100 gramów
smalec1 łyżeczka
Rosół drobiowo-wołowy Knorr1 unit
gorczyca1 łyżeczka
jałowiec2 sztuki
udziec jelenia1 kilogram
marynata winna:
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj marynatę - w rondlu zagotuj 3 szklanki wody, dodaj pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj przyprawy: goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę pieprzu. Dolej czerwone wino - gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Krok 2
Słoninę pokrój w słupki i włóż na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłucz, obierz z błon, naszpikuj słoniną. Uformuj pieczeń, zwiąż nicią.
Krok 3
Mięso posmaruj olejem. Włóż do kamionkowego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 3 - 4 dni. Kilkakrotnie obracaj mięso.
Krok 4
Pokrój boczek w grubą kostkę, posiekaj cebulę, pokrój w plasterki obrana marchewkę i seler.
Krok 5
W dużym rondlu rozgrzej smalec, lekko wysmaż boczek, następnie włóż udziec i zrumień go ze wszystkich stron. Dodaj warzywa, podsmaż je.
Krok 6
Dodaj przyprawy i bulion Knorr. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj udziec i podlewaj bulionem.
Krok 7
Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez sito i w razie potrzeby zagęść zasmażką. Uduszony udziec podawaj polany wytworzonym naturalnym sosem.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl