Udziec z kurczaka w sosie kurkowym
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z udźca kurczaka, bez skóry i kości - 4 sztuki
  • kurki świeże albo mrożone - 300 gramów
  • cebula nieduża - 1 sztuka
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • przyprawa czosnek kolorowy - 0.5 łyżeczek
  • śmietanka słodka - 4 łyżki
  • koperek świeży siekany - 2 łyżeczki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, osącz i pokrój w paski. Polej sosem sojowym, posyp czosnkiem kolorowym, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
  2. Grzyby świeże dokładnie oczyść - mrożonych nie musisz rozmrażać. Cebulą obierz i posiekaj. Na patelni albo w rondlu rogrzej masło, wrzuć mięso i smaż aż zacznie się rumienić. Dosyp cebulą, smaż jeszcze chwilę, mieszając, aż się zeszkli. Wlej ok. 1/2 szkl. wody i duś 15 minut.
  3. Do podduszonego mięsa dodaj grzyby - świeże albo mrożone - małe wrzuć całe, większe możesz pokroić na mniejsze kawałki. Duś razem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i sos pieczeniowy Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek.
  4. Podawaj z makaronem i surówką.