Uszka z grzybami

28


Trudne


90 min.


6 os.

Składniki
grzyby suszone 200 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr2 sztuki
cebula2 sztuki
czosnek ząbek1 sztuka
masło1 łyżeczka
natka pietruszki0.5 pęczków
mąka500 gramów
woda200 mililitrów
żółtka4 sztuki
sól1 łyżeczka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, wody, soli i jajek wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut.
Krok 2
Grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki) namocz, następnie przecedź (zachowaj wodę) i drobno posiekaj. Cebule i czosnek drobno pokrój.
Krok 3
Na Ramie smaż cebulę, następnie czosnek i grzyby. Jak grzyby się usmażą wlej szklankę wody z moczenia grzybów.
Krok 4
Dodaj przyprawę Knorr i duś, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw farsz do ostygnięcia.
Krok 6
Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Wytnij nożem kwadraty o boku 3 centymetrów.
Krok 7
Na każdy nakładaj małą porcję farszu. Następnie sklej brzegi ciasta tak, aby powstał trójkąt. Po czym okręć na palcu rogi trójkąta i sklej je ze sobą. Gotowe uszka odłóż, aby ciasto lekko wyschło. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do czystych zup, jak na przykład barszcz, lub samodzielnie polane masłem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl