Uszka z grzybami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • grzyby suszone - 200 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mąka - 500 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • żółtka - 4 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, wody, soli i jajek wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut.
  2. Grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki) namocz, następnie przecedź (zachowaj wodę) i drobno posiekaj. Cebule i czosnek drobno pokrój.
  3. Na Ramie smaż cebulę, następnie czosnek i grzyby. Jak grzyby się usmażą wlej szklankę wody z moczenia grzybów.
  4. Dodaj przyprawę Knorr i duś, aż prawie cały płyn odparuje.
  5. Pod koniec duszenia dodaj masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw farsz do ostygnięcia.
  6. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Wytnij nożem kwadraty o boku 3 centymetrów.
  7. Na każdy nakładaj małą porcję farszu. Następnie sklej brzegi ciasta tak, aby powstał trójkąt. Po czym okręć na palcu rogi trójkąta i sklej je ze sobą. Gotowe uszka odłóż, aby ciasto lekko wyschło. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do czystych zup, jak na przykład barszcz, lub samodzielnie polane masłem.