Przygotowanie |
Krok 1 |
Z mąki, wody, soli i jajek wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut. |
Krok 2 |
Grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki) namocz, następnie przecedź (zachowaj wodę) i drobno posiekaj. Cebule i czosnek drobno pokrój. |
Krok 3 |
Na Ramie smaż cebulę, następnie czosnek i grzyby. Jak grzyby się usmażą wlej szklankę wody z moczenia grzybów. |
Krok 4 |
Dodaj przyprawę Knorr i duś, aż prawie cały płyn odparuje. |
Krok 5 |
Pod koniec duszenia dodaj masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw farsz do ostygnięcia. |
Krok 6 |
Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Wytnij nożem kwadraty o boku 3 centymetrów. |
Krok 7 |
Na każdy nakładaj małą porcję farszu. Następnie sklej brzegi ciasta tak, aby powstał trójkąt. Po czym okręć na palcu rogi trójkąta i sklej je ze sobą. Gotowe uszka odłóż, aby ciasto lekko wyschło. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do czystych zup, jak na przykład barszcz, lub samodzielnie polane masłem. |