Venus
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170-180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 8 łyżek
  • mąka - 8 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa
  • ser mascarpone - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • śmietana 36% - 0.5 litrów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • krokant
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.5 szklanek
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • dodatkowo
  • dżem brzoskwiniowy - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPTY: Białka ubić z cukrem dodać żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia i piec 2 biszkopty.
  2. MASA: Ser mascarpone utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić.
  3. KROKANT: kokos, Kasię i cukier razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, po wyrobieniu włożyć do pieca i prażyć aż do uzyskania złotego koloru.
  4. WYKONANIE: Na biszkopcie posmarować serek mascarpone, na to wyłożyć śmietanę z galaretką, przykryć drugim biszkoptem.
  5. Posmarować górę dżemem brzoskwiniowym, a na wierzch posypać zrumienionym kokosem.