Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki obrane - 4 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • por biała część - 1 sztuka
  • seler naciowy łodyga (obrany) - 1 sztuka
  • margaryna - 2 łyżki
  • śmietana 36 % - 150 mililitrów
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.
  2. Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.