Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem

46


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki obrane 4 sztuki
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
por biała część1 sztuka
seler naciowy łodyga (obrany)1 sztuka
margaryna2 łyżki
śmietana 36 %150 mililitrów
czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.
Krok 2
Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl