Walentynkowa szarpana szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • aromat szarlotka - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • dżem - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć Kasię, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać olejek, by ciasto nabrało wyrazistego aromatu.
  3. Podzielić na 3 części.
  4. 1 część zmieszać z kakaem.
  5. Pierwszą część położyć na blachę, następnie prażone jabłka.
  6. Kolejną warstwę jasnego ciasta zetrzeć na tarce, następnie ubić białko z cukrem i nałożyć na ciasto.
  7. Na koniec zetrzeć ciasto z kakaem.
  8. Ciasto po wystudzeniu możemy oprószyć zimową kołderką – cukrem pudrem.