Przygotowanie |
Krok 1 |
Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawy do piernika i wymieszaj. |
Krok 2 |
Dodaj Kasię i cukier, chwilę podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści. |
Krok 3 |
Ostudzoną masę przełóż do miski, wbij jajko i wsyp przesianą mąkę. |
Krok 4 |
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. |
Krok 6 |
Z ciasta uformuj kulę. |
Krok 7 |
Owiń w aluminiową folię, włóż na kilka dni (około 7 dni, ale czym dłużej leży, tym upieczone pierniczki są bardziej miękkie) do lodówki. |
Krok 8 |
Piernikowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 3 mm. |
Krok 9 |
Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia. |
Krok 10 |
Piecz około 10 min. w temperaturze 180 stopni C. |
Krok 11 |
Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem. |