Walentynkowe serca
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • miód - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • biały lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawy do piernika i wymieszaj.
  2. Dodaj Kasię i cukier, chwilę podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści.
  3. Ostudzoną masę przełóż do miski, wbij jajko i wsyp przesianą mąkę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  6. Z ciasta uformuj kulę.
  7. Owiń w aluminiową folię, włóż na kilka dni (około 7 dni, ale czym dłużej leży, tym upieczone pierniczki są  bardziej miękkie) do lodówki.
  8. Piernikowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 3 mm.
  9. Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia.
  10. Piecz około 10 min. w temperaturze 180 stopni C.
  11. Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem.