Walentynkowe serca

10


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka pszenna200 gramów
miód100 gramów
cukier100 gramów
jajko1 sztuka
przyprawa do piernika1 opakowanie
biały lukier1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawy do piernika i wymieszaj.
Krok 2
Dodaj Kasię i cukier, chwilę podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści.
Krok 3
Ostudzoną masę przełóż do miski, wbij jajko i wsyp przesianą mąkę.
Krok 4
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 6
Z ciasta uformuj kulę.
Krok 7
Owiń w aluminiową folię, włóż na kilka dni (około 7 dni, ale czym dłużej leży, tym upieczone pierniczki są  bardziej miękkie) do lodówki.
Krok 8
Piernikowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 3 mm.
Krok 9
Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia.
Krok 10
Piecz około 10 min. w temperaturze 180 stopni C.
Krok 11
Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl