Waniliowiec
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180  °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • kakao - 30 gramów
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa budyniowa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • dodatkowo
  • biszkopty - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao.
  2. Dodać pianę z białek wymieszać i upiec (40 minut w temp. 180° C).
  3. Mąkę rozprowadzić w ½ szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem.
  4. Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować budyń.
  5. Kasię utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
  6. Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę masy i biszkopty, na nie drugą połowę masy i ciasto. Udekorować.