Waniliowiec

7


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier puder1.5 szklanek
mąka pszenna1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jajko5 sztuk
mąka ziemniaczana50 gramów
kakao30 gramów
cukier waniliowy2 opakowania
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Masa budyniowa:
mleko2 szklanki
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
Dodatkowo:
biszkopty1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao.
Krok 2
Dodać pianę z białek wymieszać i upiec (40 minut w temp. 180° C).
Krok 3
Mąkę rozprowadzić w ½ szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem.
Krok 4
Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować budyń.
Krok 5
Kasię utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
Krok 6
Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę masy i biszkopty, na nie drugą połowę masy i ciasto. Udekorować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl