Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • płatki migdałowe - 50 dekagramów
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • masa serowa
  • mielony twaróg - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki
  • śmietana kremówka 30% - 110 mililitrów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • wiśnie w żelu - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić. Dodać mąkę, sodę i cukier, a następnie dokładnie połączyć sypkie składniki. Schłodzoną Kasię posiekać, dodając żółtko. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm. Piec 20 min. w temp. 200 ⁰C.
  2. Twaróg kupiłam „na wagę”, osączyłam dokładnie papierowym ręcznikiem i zmieliłam trzykrotnie. Białka delikatnie ubij z połową cukru i wstaw w chłodne miejsce, a żółtka z drugą połową cukru ubij na gładką i białą masę. Do żółtek dodaj Kasię oraz ziarenka z laski wanilii, dalej ubijając. Porcjami dodawaj twaróg i wlej ekstrakt waniliowy.
  3. Do tak przygotowanej masy wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec piana z białek delikatnie połączona z masą wędruje na upieczony migdałowy spód.
  4. Pieczemy 70 min. w temp. 170⁰C.