| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić. Dodać mąkę, sodę i cukier, a następnie dokładnie połączyć sypkie składniki. Schłodzoną Kasię posiekać, dodając żółtko. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm. Piec 20 min. w temp. 200 ⁰C. | 
| Krok 2 | 
| Twaróg kupiłam „na wagę”, osączyłam dokładnie papierowym ręcznikiem i zmieliłam trzykrotnie. Białka delikatnie ubij z połową cukru i wstaw w chłodne miejsce, a żółtka z drugą połową cukru ubij na gładką i białą masę. Do żółtek dodaj Kasię oraz ziarenka z laski wanilii, dalej ubijając. Porcjami dodawaj twaróg i wlej ekstrakt waniliowy. | 
| Krok 3 | 
| Do tak przygotowanej masy wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec piana z białek delikatnie połączona z masą wędruje na upieczony migdałowy spód. | 
| Krok 4 | 
| Pieczemy 70 min. w temp. 170⁰C. |