Waniliowy sernik na migdałowym spodzie z wiśniami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Masa serowa:
jajko3 sztuki
cukier0.5 szklanek
Ciasto:
płatki migdałowe 50 dekagramów
żółtko1 sztuka
cukier puder5 dekagramów
Masa serowa:
laska wanilii1 sztuka
Ciasto:
soda oczyszczona0.5 łyżeczek
Masa serowa:
skrobia kukurydziana2 łyżki
Ciasto:
mąka tortowa1 szklanka
Masa serowa:
śmietana kremówka 30%110 mililitrów
ekstrakt waniliowy2 łyżeczki
mielony twaróg 0.5 kilogramów
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
Masa serowa:
Kostka do pieczenia Kasia30 dekagramów
wiśnie w żelu1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić. Dodać mąkę, sodę i cukier, a następnie dokładnie połączyć sypkie składniki. Schłodzoną Kasię posiekać, dodając żółtko. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm. Piec 20 min. w temp. 200 ⁰C.
Krok 2
Twaróg kupiłam „na wagę”, osączyłam dokładnie papierowym ręcznikiem i zmieliłam trzykrotnie. Białka delikatnie ubij z połową cukru i wstaw w chłodne miejsce, a żółtka z drugą połową cukru ubij na gładką i białą masę. Do żółtek dodaj Kasię oraz ziarenka z laski wanilii, dalej ubijając. Porcjami dodawaj twaróg i wlej ekstrakt waniliowy.
Krok 3
Do tak przygotowanej masy wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec piana z białek delikatnie połączona z masą wędruje na upieczony migdałowy spód.
Krok 4
Pieczemy 70 min. w temp. 170⁰C.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl