Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzia kurczaka ze skórą bez kości - 4 sztuki
  • sól - 4 szczypty
  • świeży majeranek - 1 pęczek
  • ser pleśniowy z pieprzem - 4 plastry
  • szynka serrano - 4 plastry
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • Rosół z kury Knorr - 4 sztuki
  • świeżo mielony pieprz - 4 szczypty
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 36% - 0.5 szklanek
  • nitki szafranu
  • świeży majeranek listki
  • wędzony twaróg - 4 łyżki
  • nasiona dyni - 4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 16 sztuk
  • małe cukinie - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości części, zalać wodą, dodać 2-3 kostki bulionowe Knorr i przekrojony ząbek czosnku. Szafran rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać 2 łyżki wody z ugotowania ziemniaków.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wlać śmietankę 36% oraz szafran. Całość zagotować aby śmietanka zawrzała.
  3. Rozetrzeć ziemniaki dodając masło, w razie potrzeby doprawić solą.
  4. Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Pod skórę włożyć po kilka listków świeżego majeranku.
  5. Plasterek sera pleśniowego ułożyć na plasterku szynki i szczelnie go zawinąć, robiąc paczuszkę, wtedy ser pleśniowy nie wypłynie. Tak zapakowany ser pleśniowy ułóż po środku mięsa i zawiń w roladkę. Roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Oprósz solą i pieprzem. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu (ze skóry wytopi się sporo tłuszczu) i podlać wodą z dodatkiem liści świeżego majeranku i kostki rosołowej Knorr. Gotować aż woda odparuje.
  6. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ukośne plastry, pomidorki przekroić na pół, paprykę w kostkę a dymkę na kilkucentymetrowe odcinki.
  7. Do pokrojonych warzyw dodać łyżeczkę greckiego sosu do sałatek Knorr i oleju z pestek dyni. Do marynaty dodać warzywa. Zmacerowane warzywa grillować.
  8. Na talerzu układamy cukinię, paprykę i pomidorki, posypując wszystko rozkruszonym wędzonym twarogiem i uprażonymi pestkami dyni, możemy także podlać sałatkę sosem z grillowania warzyw.
  9. Mięso serwujemy w głębokim talerzu z dwoma łyżkami purée szafranowego z ziemniaków. Udekorować świeżym majerankiem. Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka z grillowanych warzyw z wędzonym twarogiem i pestkami dyni.