Warzywa zapiekane pod beszamelem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • mała marchewka - 150 gramów
  • kalafior - 250 gramów
  • brokuły - 250 gramów
  • woda - 4 szklanki
  • pieprz
  • sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.