Warzywa zapiekane pod beszamelem

16


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
mała marchewka150 gramów
kalafior250 gramów
brokuły250 gramów
woda4 szklanki
pieprz
sól do smaku
gałka muszkatołowa
starty żółty ser10 dekagramów
Sos beszamelowy:
masło2 łyżki
mąka1 łyżka
mleko2 szklanki
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
Krok 2
Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 3
Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
Krok 4
Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
Krok 5
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Krok 6
Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl