Warzywna zapiekanka z krewetkami
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki królewskie - 250 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • feta - 50 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 3 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • oregano - 1 łyżka
  • puszka pomidorów bez skóry krojonych - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek pokrój w kostkę, paprykę w paski, cukinie nieobraną w plastry, marchewkę w cienkie plasterki.
  2. Krewetki jeśli są mrożone rozmroź i skrop cytryną.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż cebulę i cukinię. Dorzuć krewetki i smaż przez następne 2 minuty, po czym dodaj puszkę pomidorów, papryki, czosnek, przyprawę Delikat Knorr i pieprz. Duś całość kolejne 5 minut.
  4. Formę do zapiekania posmaruj oliwą i wyłóż nadzienie, posyp pokruszoną fetą i oregano. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.