Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron - 25 gramów
  • bób - 100 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • łodyga selera naciowego - 0.5 sztuk
  • marchew - 0.5 sztuk
  • ziemniaki - 80 gramów
  • pomidor - 1 sztuka
  • bazylia - 0.5 pęczków
  • cukinia - 100 gramów
  • fasolka szparagowa - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cebula - 0.5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • woda - 1.2 litrów
  • oliwa - 1 łyżka
  • sos pistou
  • bazylia - 0.5 pęczków
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • orzeszki piniowe - 1 łyżeczka
  • tarty parmezan - 25 gramów
  • oliwa - 25 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj 600 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr .
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj pokrojonego selera, marchewkę i podsmaż na oliwie.
  3. Następnie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony miąższ pomidora, sól, pieprz, zawiązany pęczek bazylii, wlej bulion Knorr i gotuj przez 15 minut.
  4. Cukinię pokrój i dodaj do gotujących się warzyw razem z obranym ze skórki bobem i pokrojoną fasolką szparagową. Gotuj 10 minut.
  5. Przełóż do garnka, zalej 0,6 litra wody, po czym dodaj makaron i gotuj, aż zmięknie.
  6. Sos pistou: Sos przygotuj z liści bazylii, czosnku, orzeszków pinii i oliwy miksując składniki ze sobą. Na końcu do sosu dodaj starty ser parmezan i wymieszaj. Zupę przełóż na talerze i do każdej porcji dodaj po łyżce sosu pistou.