Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou

33


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
makaron25 gramów
bób100 gramów
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
łodyga selera naciowego0.5 sztuk
marchew0.5 sztuk
ziemniaki80 gramów
pomidor1 sztuka
bazylia0.5 pęczków
cukinia100 gramów
fasolka szparagowa100 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
cebula0.5 sztuk
pieprz czarny mielony2 szczypty
woda1.2 litrów
oliwa1 łyżka
Sos pistou:
bazylia0.5 pęczków
ząbek czosnku1 sztuka
orzeszki piniowe1 łyżeczka
tarty parmezan25 gramów
oliwa25 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu zagotuj 600 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr .
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj pokrojonego selera, marchewkę i podsmaż na oliwie.
Krok 3
Następnie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony miąższ pomidora, sól, pieprz, zawiązany pęczek bazylii, wlej bulion Knorr i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
Cukinię pokrój i dodaj do gotujących się warzyw razem z obranym ze skórki bobem i pokrojoną fasolką szparagową. Gotuj 10 minut.
Krok 5
Przełóż do garnka, zalej 0,6 litra wody, po czym dodaj makaron i gotuj, aż zmięknie.
Krok 6
Sos pistou: Sos przygotuj z liści bazylii, czosnku, orzeszków pinii i oliwy miksując składniki ze sobą. Na końcu do sosu dodaj starty ser parmezan i wymieszaj. Zupę przełóż na talerze i do każdej porcji dodaj po łyżce sosu pistou.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl