Warzywne burgery

13


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
olej rzepakowy do smażenia50 gramów
puszka ciecierzycy konserwowej1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
kolendra1 pęczek
Kotlety z kaszy bulgur Knorr1 opakowanie
upieczony burak1 sztuka
jajko1 sztuka
mąka z ciecierzycy 150 gramów
ser cheddar w plastrach4 sztuki
bułki do burgerów4 sztuki
jogurt naturalny1 sztuka
Ketchup Hellmann's Pikantny1 łyżka
marchew200 gramów
kapusta biała100 gramów
chrzan2 łyżki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
ziarna słonecznika1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.
Krok 2
Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki razem z mąką i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.
Krok 4
Ziarno słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.
Krok 5
Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnem słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną bułką. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl