Warzywne burgery
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej rzepakowy do smażenia - 50 gramów
  • puszka ciecierzycy konserwowej - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • kolendra - 1 pęczek
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr - 1 opakowanie
  • upieczony burak - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka z ciecierzycy - 150 gramów
  • ser cheddar w plastrach - 4 sztuki
  • bułki do burgerów - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 1 sztuka
  • Ketchup Hellmann’s Pikantny - 1 łyżka
  • marchew - 200 gramów
  • kapusta biała - 100 gramów
  • chrzan - 2 łyżki
  • ziarna słonecznika - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.
  2. Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki razem z mąką i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.
  3. Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.
  4. Ziarno słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.
  5. Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnem słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną bułką. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.