Warzywne frikadele z serem feta

12


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
olej rzepakowy do smażenia100 mililitrów
ser feta100 gramów
oliwki czarne lub zielone100 gramów
Kotlety z kaszy bulgur Knorr1 opakowanie
czerwona papryka grillowana100 gramów
bułka tarta100 gramów
jajko1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
mąka pszenna50 gramów
Dip::
jogurt naturalny150 mililitrów
Majonez Hellmann's Babuni80 gramów
Czosnek z USA Knorr1 łyżeczka
cytryna0.5 sztuk
Oregano z Turcji Knorr0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 200ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.
Krok 2
W misce pomieszaj jogurt, majonez, sok z połówki cytryny, czosnek i oregano.
Krok 3
Paprykę odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę, oliwki przetnij na pół, fetę pokrusz, posiekaj natkę pietruszki. Pokrojone dodatki dodaj do ugotowanej kaszy, dołóż do niej mąkę i jajko, całość pomieszaj.
Krok 4
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Gotowe frikadele podawaj z dipem czosnkowym.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl