Warzywne frikadele z serem feta
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej rzepakowy do smażenia - 100 mililitrów
  • ser feta - 100 gramów
  • oliwki czarne lub zielone - 100 gramów
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka grillowana - 100 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • dip:
  • jogurt naturalny - 150 mililitrów
  • majnez Hellmann's Babuni - 80 gramów
  • Czosnek z USA Knorr - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Oregano z Turcji Knorr - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 200ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.
  2. W misce pomieszaj jogurt, majonez, sok z połówki cytryny, czosnek i oregano.
  3. Paprykę odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę, oliwki przetnij na pół, fetę pokrusz, posiekaj natkę pietruszki. Pokrojone dodatki dodaj do ugotowanej kaszy, dołóż do niej mąkę i jajko, całość pomieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Gotowe frikadele podawaj z dipem czosnkowym.