Przygotowanie |
Krok 1 |
Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm. |
Krok 2 |
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj. |
Krok 3 |
Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków. |
Krok 4 |
Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem. |