Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą

8


Łatwe


50 min.


8 os.

Składniki
cukinia1 sztuka
bakłażan1 sztuka
szalotka10 sztuk
grzyby, np. pieczarki500 gramów
papryki różnokolorowe3 sztuki
pomidorki koktajlowe100 gramów
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
natka kolendry1 opakowanie
oliwa z oliwek4 łyżki
limonka1 sztuka
sól1 łyżeczka
cukier1 łyżeczka
ząbek czosnku3 sztuki
Ketchup Hellmann's Pikantny4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.
Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.
Krok 3
Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.
Krok 4
Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl