Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
  • 50 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • szalotka - 10 sztuk
  • grzyby, np. pieczarki - 500 gramów
  • papryki różnokolorowe - 3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie
  • natka kolendry - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.
  2. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.
  3. Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.
  4. Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.