Warzywny burger z falafelem

7


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
chleb pita1 sztuka
cieciorka300 gramów
pieczywo tostowe, kromki2 sztuki
cebule2 sztuki
Majonez Hellmann’s Original2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mąka2 łyżki
ząbki czosnku4 sztuki
kolendra1 łyżka
kmin rzymski1 łyżka
pasta Harissa2 łyżeczki
bakłażan1 sztuka
pomidor1 sztuka
olej2 łyżki
sałata, liście2 sztuki
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.
Krok 2
Włóż namoczoną cieciorkę, cebulę, tosty, pietruszkę, proszek do pieczenia, mąkę i czosnek do miksera i dodaj drobno posiekaną kolendrę, kminek, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko.
Krok 3
Uformuj ciasto na falafel i usmaż na patelni.
Krok 4
Pokrój na plasterki bakłażana, posól i usmaż na patelni.
Krok 5
Zmieszaj majonez Hellmann's z pastą Harissa. Posmaruj pitę majonezem z pastą, ułóż falafel, plasterki bakłażana, pomidory i majonez.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl