Warzywny burger z falafelem
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb pita - 1 sztuka
  • cieciorka - 300 gramów
  • pieczywo tostowe, kromki - 2 sztuki
  • cebule - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • kolendra - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • pasta Harissa - 2 łyżeczki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • sałata, liście - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.
  2. Włóż namoczoną cieciorkę, cebulę, tosty, pietruszkę, proszek do pieczenia, mąkę i czosnek do miksera i dodaj drobno posiekaną kolendrę, kminek, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko.
  3. Uformuj ciasto na falafel i usmaż na patelni.
  4. Pokrój na plasterki bakłażana, posól i usmaż na patelni.
  5. Zmieszaj majonez Hellmann's z pastą Harissa. Posmaruj pitę majonezem z pastą, ułóż falafel, plasterki bakłażana, pomidory i majonez.