Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym
  • 10 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 1 opakowanie
  • zielony groszek mrożony - 200 gramów
  • dynia mrożona w kostkach - 200 gramów
  • ziemniaki - 200 gramów
  • marchewka - 200 gramów
  • pomidory pelati - 1 słoik
  • szalotka - 4 sztuki
  • galangal lub imbir - kłącze - 5 cm
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • czerwone chilli - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • natka bazylii tajskiej - 1 pęczek
  • liście limonki kafir - 5 sztuk
  • łodyga trawy cytrynowej - 4 sztuki
  • napój kokosowy - 1 słoik
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • wywar warzywny - 0.5 szklanek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry i bazylię. Zetrzyj na tarce galangal lub imbir. Rozgnieć tłuczkiem łodygi trawy cytrynowej, aby uwolniły aromat.
  2. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm.
  3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij czosnek, chili i cebulę. Dodaj marchew, ziemniaki, dorzuć trawę cytrynową i wlej napój kokosowy. Całość gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do czasu, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, galangal, przyprawy Czerwone Curry Knorr i Kmin rzymski z Indii Knorr, ciecierzycę, dynię i zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Warzywa na koniec dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki, cukrem, solą oraz ziołami.