Warzywny wellington
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • Przyprawa do warzyw z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 3 łyżki
  • kapary - 2 łyżki
  • mleko - 100 mililitrów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • masło - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka do podsypania deski - 50 gramów
  • ser gruyer lub inny o podobnej strukturze - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ciasto francuskie - 300 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ziarna czarnuszki - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.
  3. Warzywa sos odstaw do wystudzenia.
  4. Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.
  5. Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.