Warzywny wellington

31


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
cukinia1 sztuka
cebula1 sztuka
bakłażan1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
zielona papryka1 sztuka
żółta papryka1 sztuka
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr1 opakowanie
oliwa3 łyżki
kapary2 łyżki
mleko100 mililitrów
śmietana 18%200 mililitrów
masło1 łyżka
mąka pszenna2 łyżki
mąka do podsypania deski50 gramów
ser gruyer lub inny o podobnej strukturze100 gramów
natka pietruszki1 pęczek
ciasto francuskie300 gramów
jajko1 sztuka
ziarna czarnuszki1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.
Krok 3
Warzywa sos odstaw do wystudzenia.
Krok 4
Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.
Krok 5
Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl