Kurczak gotowany w bulionie z sosem

8


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
kurczak2 kilogramy
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr1 opakowanie
duże marchewki4 sztuki
por1 kilogram
żółtko2 sztuki
słodka śmietanka 30%2 łyżki
pęczek natki pietruszki1 sztuka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
masło2 łyżki
woda w miarę potrzeb
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój kurczaka na 8 kawałków, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
Krok 2
Obierz marchewki i przekrój je w poprzek na cztery kawałki. Pokrój każdy kawałek wzdłuż na plastry, a następnie na cieniutkie paski około 5 centymetrowej długości. Odkrój korzeń pora i wyrzuć, po czym odetnij białą część od zielonej. Pokrój białą część pora na 2 centymetrowe paski i wypłucz na sitku. Zieloną część dokładnie umyj.
Krok 3
Rozpuść masło w garnku, dodaj marchewkę i białe części pora. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 10 minut - do momentu, gdy zmiękną. Dopraw je solą do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.
Krok 4
Rozłóż kawałki kurczaka na warzywach. Dodaj 3/4 pęczka natki i zieloną część pora. Wlej wrzącą wodę do wysokości składników i rozkrusz na wierzch 2 kostki Rosołu drobiowo – wołowego Knorr. Przykryj garnek i gotuj całość przez około 40 minut.
Krok 5
Kiedy kurczak się ugotuje i będzie miękki, wyjmij z rosołu zielone części pora oraz pietruszkę, a mięso rozłóż z resztą warzyw w głębszym naczyniu. Pozostały bulion przecedź przez sitko i gotuj na dużym ogniu do czasu, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę.
Krok 6
Posiekaj resztę natki pietruszki. Wymieszaj żółtka ze śmietaną, dodaj je do bulionu i mieszaj przez 2 minuty, nie dopuszczając do zagotowania. Polej kurczaka bulionem i posyp natką.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl