Przygotowanie |
Krok 1 |
Pokrój kurczaka na 8 kawałków, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
|
Krok 2 |
Obierz marchewki i przekrój je w poprzek na cztery kawałki. Pokrój każdy kawałek wzdłuż na plastry, a następnie na cieniutkie paski około 5 centymetrowej długości. Odkrój korzeń pora i wyrzuć, po czym odetnij białą część od zielonej. Pokrój białą część pora na 2 centymetrowe paski i wypłucz na sitku. Zieloną część dokładnie umyj.
|
Krok 3 |
Rozpuść masło w garnku, dodaj marchewkę i białe części pora. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 10 minut - do momentu, gdy zmiękną. Dopraw je solą do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.
|
Krok 4 |
Rozłóż kawałki kurczaka na warzywach. Dodaj 3/4 pęczka natki i zieloną część pora. Wlej wrzącą wodę do wysokości składników i rozkrusz na wierzch 2 kostki Rosołu drobiowo – wołowego Knorr. Przykryj garnek i gotuj całość przez około 40 minut.
|
Krok 5 |
Kiedy kurczak się ugotuje i będzie miękki, wyjmij z rosołu zielone części pora oraz pietruszkę, a mięso rozłóż z resztą warzyw w głębszym naczyniu. Pozostały bulion przecedź przez sitko i gotuj na dużym ogniu do czasu, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę.
|
Krok 6 |
Posiekaj resztę natki pietruszki. Wymieszaj żółtka ze śmietaną, dodaj je do bulionu i mieszaj przez 2 minuty, nie dopuszczając do zagotowania. Polej kurczaka bulionem i posyp natką. |