Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką

345


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
Wątróbka z kurczaka 500 gramów
dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak150 mililitrów
kwaśne jabłka3 sztuki
śliwki węgierki, mogą być mrożone200 gramów
mąka pszenna3 łyżki
wędzona papryka1 łyżka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
majeranek1 łyżeczka
cukier1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
mleko100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Wątróbkę oczyść z błon, żyłek i przerostów tłuszczu. Umieść ją na około 15 minut w mleku, po tym czasie mleko wylej a wątróbkę przepłucz w zimnej wodzie. Następnie na papierowym ręczniku dokładnie osusz.
Krok 2
Pomieszaj mąkę z majerankiem, ostrą i wędzona papryka, dodaj trochę soli i pieprzu. W mące obtocz wątróbkę.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnie wlej Ramą, aby mięso było wyjątkowo soczyste i nie utraciło charakterystycznego smaku i aromatu. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 4
Na gorącym tłuszczu podsmaż wątróbkę z obu stron. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerz.
Krok 5
Na rozgrzaną patelnię wsyp łyżkę cukru. Gdy cukier zbrązowieje dodaj pokrojone w cząsteczki jabłko. Smaż je dłuższą chwilę aż zmięknie. Rumiane jabłka przełóż na talerz razem z wątróbką . Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby dodaj nieco Ramy. Gdy cebula się zeszkli dodaj połówki śliwki. Smaż kolejna chwilę, po czym dodaj pozostałe składniki.
Krok 6
Całość przykry podduś 1 minutę i dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl