Przygotowanie |
Krok 1 |
Wątróbkę oczyść z błon, żyłek i przerostów tłuszczu. Umieść ją na około 15 minut w mleku, po tym czasie mleko wylej a wątróbkę przepłucz w zimnej wodzie. Następnie na papierowym ręczniku dokładnie osusz. |
Krok 2 |
Pomieszaj mąkę z majerankiem, ostrą i wędzona papryka, dodaj trochę soli i pieprzu. W mące obtocz wątróbkę. |
Krok 3 |
Na rozgrzaną patelnie wlej Ramą, aby mięso było wyjątkowo soczyste i nie utraciło charakterystycznego smaku i aromatu.
Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
|
Krok 4 |
Na gorącym tłuszczu podsmaż wątróbkę z obu stron. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerz. |
Krok 5 |
Na rozgrzaną patelnię wsyp łyżkę cukru. Gdy cukier zbrązowieje dodaj pokrojone w cząsteczki jabłko. Smaż je dłuższą chwilę aż zmięknie. Rumiane jabłka przełóż na talerz razem z wątróbką . Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby dodaj nieco Ramy. Gdy cebula się zeszkli dodaj połówki śliwki. Smaż kolejna chwilę, po czym dodaj pozostałe składniki. |
Krok 6 |
Całość przykry podduś 1 minutę i dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba. |