Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Wątróbka z kurczaka - 500 gramów
  • dymka ze szczypiorkiem - 2 pęczki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 150 mililitrów
  • kwaśne jabłka - 3 sztuki
  • śliwki węgierki, mogą być mrożone - 200 gramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • wędzona papryka - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • mleko - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść z błon, żyłek i przerostów tłuszczu. Umieść ją na około 15 minut w mleku, po tym czasie mleko wylej a wątróbkę przepłucz w zimnej wodzie. Następnie na papierowym ręczniku dokładnie osusz.
  2. Pomieszaj mąkę z majerankiem, ostrą i wędzona papryka, dodaj trochę soli i pieprzu. W mące obtocz wątróbkę.
  3. Na rozgrzaną patelnie wlej Ramą, aby mięso było wyjątkowo soczyste i nie utraciło charakterystycznego smaku i aromatu. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Na gorącym tłuszczu podsmaż wątróbkę z obu stron. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerz.
  5. Na rozgrzaną patelnię wsyp łyżkę cukru. Gdy cukier zbrązowieje dodaj pokrojone w cząsteczki jabłko. Smaż je dłuższą chwilę aż zmięknie. Rumiane jabłka przełóż na talerz razem z wątróbką . Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby dodaj nieco Ramy. Gdy cebula się zeszkli dodaj połówki śliwki. Smaż kolejna chwilę, po czym dodaj pozostałe składniki.
  6. Całość przykry podduś 1 minutę i dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba.