Wątróbka drobiowa z papryką

30


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
wątróbka drobiowa200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 mililitrów
papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski0.5 sztuk
papryka zielona, pokrojona w cienkie paski0.5 sztuk
cebula, pokrojona w piórka1 sztuka
czosnek posiekany, ząbek1 sztuka
mąka3 łyżki
ciasto francuskie, płat1 sztuka
jajko do smarowania ciasta1 gram
Tymianek z Polski Knorr2 łyżeczki
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące.
Krok 2
Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 3
Na patelnię włóż przygotowane wątróbki, smaż chwilę z obu stron. Dodaj czosnek oraz pokrojone warzywa, dodaj łyżeczkę tymianku i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
Krok 4
Wątróbki przełóż do niedużych, żaroodpornych naczynek. Ich wierzch zakryj szczelnie krążkiem z ciasta francuskiego.
Krok 5
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp słodką papryką oraz pozostałym tymiankiem. Naczynka wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj do momentu, gdy ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl