Wątróbka drobiowa z papryką
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wątróbka drobiowa - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski - 0.5 sztuk
  • papryka zielona, pokrojona w cienkie paski - 0.5 sztuk
  • cebula, pokrojona w piórka - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki
  • ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
  • jajko do smarowania ciasta - 1 gram
  • Tymianek z Polski Knorr - 2 łyżeczki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  3. Na patelnię włóż przygotowane wątróbki, smaż chwilę z obu stron. Dodaj czosnek oraz pokrojone warzywa, dodaj łyżeczkę tymianku i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  4. Wątróbki przełóż do niedużych, żaroodpornych naczynek. Ich wierzch zakryj szczelnie krążkiem z ciasta francuskiego.
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp słodką papryką oraz pozostałym tymiankiem. Naczynka wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj do momentu, gdy ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.