Wątróbka z jabłkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Watróbka cielęca - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • jabłka - 200 gramów
  • suszone śliwki - 100 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 10 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.
  2. Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.
  3. Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.
  4. Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.
  5. Potrawę dopraw majerankiem.