Wątróbka z jagnięcia

Składniki:

  • wątroba jagnięca - 500 gramów
  • szynka - 300 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokrój w plasterki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, na przemian plasterki wątróbki i plasterki szynki.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, rozkruszony liść laurowy, oprósz solą i pieprzem.
  3. Skropić 2 łyżkami oleju, podlej winem. Przykryj szczelnie pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, piecz około 40 minut.
  4. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.