Przygotowanie |
Krok 1 |
Chleb pokroić na prostokąty (odciąć skórkę). Stworzyć dowolny kształt węża. U mnie na zmianę - jasne z ciemnym pieczywem.
|
Krok 2 |
Głowę zakończyć owalnie, można części tułowia wycinać pod kątem lub zaokrąglać na zgięciach, końcówka natomiast to cienki trójkąt. |
Krok 3 |
Każdy kawałek wysmarować serkiem. Dowolnie dekorować, np ogórek na cienkie półplasterki- układać w łuskę (jak dachówki), tak samo z rzodkiewką, serem. |
Krok 4 |
Szczypior drobno posiekać, udekorować jeden" segment":) Na pysku są dwa plasterki cienko skrojonego schabiku, pomiędzy nimi zęby z sera żótego i język z rzodkiewki oraz kiełek rzerzuchy. Oczy- Plasterek rzodkiewki, oliwki-serek i ziarenko pierzu, oprawki- cebulka, brwi i rzęsy- szczypiorek. |
Krok 5 |
W efekcie wyszedł zabawny, długi stwór:) Ilość kanapeczek zależy od Was. Fajne podane kanapki np. na urodziny lub Dzień Dziecka
Można doprawić solą i pieprzem, podać dodatkowo keczup. Można też w tym celu wykorzystac bagietkę. Kanapki można smarować masłem, pasztetem, pastą rybną lub jajeczną. |