Wąż śniadaniowy
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • chlab jasny, kwadratowy - 2 plastry
  • chleb ciemny kwadratowy - 3 plastry
  • twarożek śmietankowy - 1 opakowanie
  • szczypiorek posiekany - 1 łyżka
  • rzodkiewka - 2 sztuki
  • pomidor mały - 1 sztuka
  • plastry zielonego ogórka - 10 sztuk
  • ser żółty Masdamer - 1 plaster
  • ser gouda - 1 plaster
  • salami lub szynka - 1 plaster
  • schab - 1 plaster
  • oliwki - 2 sztuki
  • cebula - 2 plastry
  • szpinak lub sałata-listki - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokroić na prostokąty (odciąć skórkę). Stworzyć dowolny kształt węża. U mnie na zmianę - jasne z ciemnym pieczywem.
  2. Głowę zakończyć owalnie, można części tułowia wycinać pod kątem lub zaokrąglać na zgięciach, końcówka natomiast to cienki trójkąt.
  3. Każdy kawałek wysmarować serkiem. Dowolnie dekorować, np ogórek na cienkie półplasterki- układać w łuskę (jak dachówki), tak samo z rzodkiewką, serem.
  4. Szczypior drobno posiekać, udekorować jeden" segment":) Na pysku są dwa plasterki cienko skrojonego schabiku, pomiędzy nimi zęby z sera żótego i język z rzodkiewki oraz kiełek rzerzuchy. Oczy- Plasterek rzodkiewki, oliwki-serek i ziarenko pierzu, oprawki- cebulka, brwi i rzęsy- szczypiorek.
  5. W efekcie wyszedł zabawny, długi stwór:) Ilość kanapeczek zależy od Was. Fajne podane kanapki np. na urodziny lub Dzień Dziecka Można doprawić solą i pieprzem, podać dodatkowo keczup. Można też w tym celu wykorzystac bagietkę. Kanapki można smarować masłem, pasztetem, pastą rybną lub jajeczną.