Wąż śniadaniowy

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
chlab jasny, kwadratowy2 plastry
chleb ciemny kwadratowy3 plastry
twarożek śmietankowy1 opakowanie
szczypiorek posiekany1 łyżka
rzodkiewka2 sztuki
pomidor mały1 sztuka
plastry zielonego ogórka10 sztuk
ser żółty Masdamer1 plaster
ser gouda1 plaster
salami lub szynka1 plaster
schab1 plaster
oliwki2 sztuki
cebula2 plastry
szpinak lub sałata-listki1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Chleb pokroić na prostokąty (odciąć skórkę). Stworzyć dowolny kształt węża. U mnie na zmianę - jasne z ciemnym pieczywem.
Krok 2
Głowę zakończyć owalnie, można części tułowia wycinać pod kątem lub zaokrąglać na zgięciach, końcówka natomiast to cienki trójkąt.
Krok 3
Każdy kawałek wysmarować serkiem. Dowolnie dekorować, np ogórek na cienkie półplasterki- układać w łuskę (jak dachówki), tak samo z rzodkiewką, serem.
Krok 4
Szczypior drobno posiekać, udekorować jeden" segment":) Na pysku są dwa plasterki cienko skrojonego schabiku, pomiędzy nimi zęby z sera żótego i język z rzodkiewki oraz kiełek rzerzuchy. Oczy- Plasterek rzodkiewki, oliwki-serek i ziarenko pierzu, oprawki- cebulka, brwi i rzęsy- szczypiorek.
Krok 5
W efekcie wyszedł zabawny, długi stwór:) Ilość kanapeczek zależy od Was. Fajne podane kanapki np. na urodziny lub Dzień Dziecka Można doprawić solą i pieprzem, podać dodatkowo keczup. Można też w tym celu wykorzystac bagietkę. Kanapki można smarować masłem, pasztetem, pastą rybną lub jajeczną.
Autor: thegroobaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl