Weekendowa sałatka śniadaniowa
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak, młode liście - 0.3 pęczków
  • jajko kurze, duże - 2 sztuki
  • szynka tradycyjna, wędzona, parzona - 4 plastry
  • ogórek gruntowy, średni - 1 sztuka
  • jogurt naturalny, pitny - 3 łyżki
  • woda - 4 łyżeczki
  • rzodkiewka duża - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy Knorr wsyp do miseczki z jogurtem, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
  2. Szpinak dobrze opłucz i osącz. Ogórka umyj, zetnij wzdłuż, razem ze skórką, na cienkie paseczki - nożem albo specjalną obieraczką. Rzoedkiewkę umyj, pokrój w drobiutką kostkę. Plastry szynki przekrój na pasy, zwiń je w różyczki.
  3. Na talerzu ułoż porcje szpinaku, po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki, po kilka różyczek szynki i porcji paseczków ogórka. Całość polej sosem i posyp posiekaną rzodkiewką.