Wegańska babka bananowa z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

450 gramów

3 sztuki

25 mililitrów

100 gramów

350 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

100 gramów

150 gramów

lukier:

150 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z cukrem brzozowym, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Do mąki dodaj rozgniecione banany, napój sojowy i roztopioną Kasię, wymieszaj.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj oprószone mąką bakalie i delikatnie wymieszaj.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 4

Krok 5

Formę w kształcie pierścienia lub tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Do formy włóż ciasto i piecz około 50 minut w 180 °C.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku z cytryny na gładką masę. Wystudzoną babkę posmaruj otrzymanym lukrem i udekoruj bakaliami.

Wegańska babka bananowa z bakaliami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej