Przepisy na Ciasta bananowe
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta bananowe
Banany to owoce, które bardzo dobrze sprawdzają się podczas przygotowywania wypieków. W tym celu można wykorzystać je na wiele sposobów. Zmiksowane i połączone z ciastem nadadzą mu miękkości oraz słodyczy. Dzięki temu podczas pieczenia można użyć mniej cukru. W połączeniu z galaretką stworzą masę, świetnie komponującą się z biszkoptami. Jednym z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie tych owoców, jest chlebek bananowy. To wilgotne ciasto pieczone w keksówce, w wersji podstawowej składa się tylko z bananów, mąki, tłuszczu oraz jajek. Jest jednak bardzo dużo sposobów, by zmieniać jego smak i za każdym razem przygotowywać go w nieco innej odsłonie. Do surowego ciasta dodaj kakao lub rozpuszczoną gorzką czekoladę, a upieczesz nową wersję murzynka. Mąkę pszenną zamień na mielone migdały, dodaj nieco przypraw korzennych, a otrzymasz ciasto smakiem i konsystencją przypominające piernik. Czasem wystarczy po prostu dodatek suszonej żurawiny, owoców kandyzowanych i orzechów. Chlebek bananowy będzie przypominał keks – polej go czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi. Z bananów przygotujesz też proste ciasto niewymagające pieczenia. Spód tortownicy wyłóż biszkoptami, wylej na nie masę z owoców i galaretki. Ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki banany. Równie dobrze, co one będą również smakowały brzoskwinie lub truskawki. Na całość wlej galaretkę i włóż ciasto do lodówki. Kiedy stężeje, będzie już gotowe. Lubisz ciasta ucierane? Połącz je z bananami oraz z makiem. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj również dropsy czekoladowe albo rodzynki. Ciasta bananowe dobrze będą smakowały podane z gałką lodów waniliowych. Chlebek pokrój na kromki i podawaj z dodatkiem dżemu, miodu, konfitur lub kremu czekoladowego. To ciekawa alternatywa na śniadanie albo podwieczorek. Jeśli decydujesz się na przygotowanie wypieku z dodatkiem bananów, skorzystaj z mocno dojrzałych owoców. Są słodsze i bardziej miękkie niż pozostałe. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z bananami i znajdź ten, który będzie Ci smakował najbardziej!