Wegańska szarlotka

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko sojowe - 100 mililitrów
  • siemie lniane zmielone - 3 łyżki
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • cynamon - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem na ogniu, do drugiego naczynia wsyp pozostałe składniki. Następnie połącz obie mieszanki i wstaw ciasto do lodówki.
  2. W tym czasie utrzyj jabłka, wymieszaj je z cukrem waniliowym, cynamonem oraz z bułką tartą.
  3. Ciasto podziel na pół, jedną częścią wyklej spód blaszki.
  4. Na przygotowaną w ten sposób blaszkę wysyp jabłka. Wierzch posyp małymi kawałkami pozostałego ciasta.