Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • 18 x 28 cm

Składniki:

    spód
  • pestki słonecznika - 1 szklanka
  • daktyle bez pestek - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • masa kajmakowa
  • mleko kokosowe 100% - 500 mililitrów
  • cukier brązowy - 1 szklanka
  • agar - 1 łyżeczka
  • woda - 0.33 szklanek
  • wierzch
  • wiśnie kandyzowane - 6 sztuk
  • białe migdały - 36 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż: mleko kokosowe i cukier trzcinowy. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  2. W tym czasie daktyle pokrój na kawałki, zalej gorącą wodą i odstaw. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  3. Pestki słonecznika zblenduj na mąkę. Oddzielnie zblenduj odciśnięte na sicie daktyle.
  4. W misce wymieszaj słonecznik, sezam, daktyle i miękką Kasię. Formę o wymiarach: 18 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Otrzymaną masą wyklej dno i boki formy. Całość ugnieć łyżką. Odstaw do lodówki.
  6. Agar wymieszaj z zimną wodą, dodaj do gorącej masy kokosowej i gotuj kilka minut.
  7. Lekko przestudzoną masę "kajmakową" wyłóż na schłodzony spód i udekoruj wisienkami koktajlowymi i migdałami. Przechowuj w lodówce.