Wegański zielony torcik z cytrusami
  • 50 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • ⌀ 23 cm

Składniki:

    spód
  • orzeszki ziemne - 200 gramów
  • figi suszone - 150 gramów
  • wiórki kokosowe - 80 gramów
  • Kasia bez laktozy - 50 gramów
  • masa awokado
  • duże, dojrzałe awokado - 4 sztuki
  • cytryna - 2 sztuki
  • limonka - 3 sztuki
  • Kasia bez laktozy - 150 gramów
  • schłodzone mleczko kokosowe o zawartości kokosa min. 70% - 1 puszka
  • syrop klonowy lub z agawy - 150 mililitrów
  • agar (wegański zamiennik żelatyny) - 4 łyżki
  • aromat pomarańczowy - 1 łyżeczka
  • wierzch
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • grejpfrut - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe do dekoracji - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku. Orzeszki rozdrobnij w blenderze. Figi zalej odrobiną gorącej wody, a gdy zmiękną pokrój i również rozdrobnij w blenderze.
  2. W misce wymieszaj: roztopioną Kasię, orzeszki, figi i wiórki kokosowe. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do tortownicy włóż przygotowaną masę i delikatnie dociśnij łyżką. Odstaw do lodówki. Z puszki z mleczkiem kokosowym wyjmij białą sztywną część, część wodnistą zachowaj na później.
  4. Wyciśnij sok z cytryn i limonek. (Powinno być w sumie około 100 ml.) Z awokado usuń pestki i skórkę, miąższ zblenduj razem z sokiem z cytrusów. Do wodnistej części mleczka kokosowego dolej tyle wody, by w sumie było 150 ml, wsyp agar i gotuj kilka minut, ciągle mieszając.
  5. W misce wymieszaj: zblendowane awokado, miękką Kasię, syrop klonowy, aromat pomarańczowy, białą część mleczka kokosowego i agar. Zmiksuj.
  6. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy na schłodzony spód i odstaw na noc do lodówki. Schłodzony torcik udekoruj cytrusami.