Wegańskie choinki
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka orkiszowa - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy - 150 gramów
  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • jabłko - 1 sztuka
  • mleko sojowe o smaku waniliowym - 1 szklanka
  • marchewka - 2 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • krem orzechowy:
  • orzechy nerkowca (namoczone) - 1 szklanka
  • Kasia bez laktozy - 25 gramów
  • syrop klonowy - 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • cukrowe perełki do dekoracji - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  2. Kasię roztop. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko obierz, pokrój na kawałki i upraż pod przykryciem, zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj mleko sojowe, 1/2 szklanki musu jabłkowego i roztopioną Kasię.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj startą marchewkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Dno formy o wymiarach 26 x 17 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi formy posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C.
  5. Moczone przez całą noc orzechy odcedź i włóż do miski blendera. Dodaj miękką Kasię i syrop klonowy, blenduj, aż masa będzie gładka.
  6. Ciasto pokrój na 14 trójkątów. Krem przełóż do foliowej tutki i wyciśnij na cieście kremowe dekoracje. Udekoruj cukrowymi perełkami.