| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Dynie pokrój na kawałki, zalej szklanką wody i gotuj ok.10 minut. Następnie odcedź i odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku. |
| Krok 2 |
| Daktyle zalej szklanką ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Gdy zmiękną przełóż całość do blendera, dodaj połowę ugotowanej dyni, sok i skórkę startą z 1 cytryny i roztopioną Kasię, zmiksuj. |
| Krok 3 |
| Morele skrop sokiem z drugiej cytryny i odstaw. W misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę jaglaną, sól i sodę. |
| Krok 4 |
| Siemię lniane wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Do sypkich składników dodaj masę daktylowo-dyniową, namoczone siemię i wymieszaj. |
| Krok 5 |
| Foremkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie przekrój na dwa blaty. |
| Krok 6 |
| W czasie stygnięcia ciasta zmiksuj morele z pozostałą dynią, syropem klonowym i agarem. Przełóż do rondelka i gotuj kilka minut ciągle mieszając. Blaty ciasta przełóż połową przygotowanej masy, resztą posmaruj wierzch ciasta. Całość udekoruj pokrojonymi morelami i płatkami migdałowymi. |