Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami

45


Łatwe


90 min.


10 os.

Składniki
Kasia bez laktozy60 gramów
kasza kukurydziana100 gramów
mąka jaglana lub gryczana80 gramów
mielone siemię lniane1 łyżka
soda oczyszczona10 gramów
sól2 szczypty
dynia (bez skóry i pestek)400 gramów
cytryna2 sztuki
daktyle bez pestek150 gramów
suszone morele100 gramów
syrop klonowy lub z agawy2 łyżki
agar (wegański zamiennik żelatyny)10 gramów
Dekoracja:
morele5 sztuk
płatki migdałowe 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Dynie pokrój na kawałki, zalej szklanką wody i gotuj ok.10 minut. Następnie odcedź i odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku.
Krok 2
Daktyle zalej szklanką ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Gdy zmiękną przełóż całość do blendera, dodaj połowę ugotowanej dyni, sok i skórkę startą z 1 cytryny i roztopioną Kasię, zmiksuj.
Krok 3
Morele skrop sokiem z drugiej cytryny i odstaw. W misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę jaglaną, sól i sodę.
Krok 4
Siemię lniane wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Do sypkich składników dodaj masę daktylowo-dyniową, namoczone siemię i wymieszaj.
Krok 5
Foremkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie przekrój na dwa blaty.
Krok 6
W czasie stygnięcia ciasta zmiksuj morele z pozostałą dynią, syropem klonowym i agarem. Przełóż do rondelka i gotuj kilka minut ciągle mieszając. Blaty ciasta przełóż połową przygotowanej masy, resztą posmaruj wierzch ciasta. Całość udekoruj pokrojonymi morelami i płatkami migdałowymi.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl