Przygotowanie |
Krok 1 |
Dynie pokrój na kawałki, zalej szklanką wody i gotuj ok.10 minut. Następnie odcedź i odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku. |
Krok 2 |
Daktyle zalej szklanką ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Gdy zmiękną przełóż całość do blendera, dodaj połowę ugotowanej dyni, sok i skórkę startą z 1 cytryny i roztopioną Kasię, zmiksuj. |
Krok 3 |
Morele skrop sokiem z drugiej cytryny i odstaw. W misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę jaglaną, sól i sodę. |
Krok 4 |
Siemię lniane wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Do sypkich składników dodaj masę daktylowo-dyniową, namoczone siemię i wymieszaj. |
Krok 5 |
Foremkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie przekrój na dwa blaty. |
Krok 6 |
W czasie stygnięcia ciasta zmiksuj morele z pozostałą dynią, syropem klonowym i agarem. Przełóż do rondelka i gotuj kilka minut ciągle mieszając. Blaty ciasta przełóż połową przygotowanej masy, resztą posmaruj wierzch ciasta. Całość udekoruj pokrojonymi morelami i płatkami migdałowymi. |