Wegańskie pierniczki

21


Łatwe


70 min.


10 os.

Składniki
mąka orkiszowa400 gramów
drobny cukier trzcinowy100 gramów
soda oczyszczona1 łyżeczka
Kasia bez laktozy150 gramów
syrop klonowy lub z agawy100 gramów
mielone siemię lniane1 łyżka
cynamon1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
imbir0.5 łyżeczek
mielone goździki0.5 łyżeczek
mielone ziele angielskie0.5 łyżeczek
tarta gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
W rondelku podgrzej syrop klonowy, dodaj Kasię i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i przyprawami.
Krok 3
Siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody. Do sypkich składników wlej płynne, dodaj siemię i wymieszaj.
Krok 4
Ciasto zagnieć w kulkę. (Jeśli jest zbyt suche dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.) Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6
Mniejszymi foremkami wytnij w pierniczkach: choineczki, gwiazdeczki i inne. Ułóż je na ciastkach z lekkim przesunięciem. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 10 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl