| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W rondelku podgrzej syrop klonowy, dodaj Kasię i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź. |
| Krok 2 |
| Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i przyprawami. |
| Krok 3 |
| Siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody. Do sypkich składników wlej płynne, dodaj siemię i wymieszaj. |
| Krok 4 |
| Ciasto zagnieć w kulkę. (Jeśli jest zbyt suche dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.) Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. |
| Krok 5 |
| Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. |
| Krok 6 |
| Mniejszymi foremkami wytnij w pierniczkach: choineczki, gwiazdeczki i inne. Ułóż je na ciastkach z lekkim przesunięciem. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 10 minut. |