Wegańskie pierniczki
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka orkiszowa - 400 gramów
  • drobny cukier trzcinowy - 100 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Kasia bez laktozy - 150 gramów
  • syrop klonowy lub z agawy - 100 gramów
  • mielone siemię lniane - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczek
  • mielone ziele angielskie - 0.5 łyżeczek
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej syrop klonowy, dodaj Kasię i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź.
  2. Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i przyprawami.
  3. Siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody. Do sypkich składników wlej płynne, dodaj siemię i wymieszaj.
  4. Ciasto zagnieć w kulkę. (Jeśli jest zbyt suche dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.) Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Mniejszymi foremkami wytnij w pierniczkach: choineczki, gwiazdeczki i inne. Ułóż je na ciastkach z lekkim przesunięciem. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 10 minut.