Przygotowanie |
Krok 1 |
W rondelku podgrzej syrop klonowy, dodaj Kasię i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź. |
Krok 2 |
Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i przyprawami. |
Krok 3 |
Siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody. Do sypkich składników wlej płynne, dodaj siemię i wymieszaj. |
Krok 4 |
Ciasto zagnieć w kulkę. (Jeśli jest zbyt suche dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.) Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. |
Krok 5 |
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. |
Krok 6 |
Mniejszymi foremkami wytnij w pierniczkach: choineczki, gwiazdeczki i inne. Ułóż je na ciastkach z lekkim przesunięciem. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 10 minut. |