Wegańskie pulpety z soczewicy
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr - 3 łyżki
  • czerwona soczewica - 150 gramów
  • płatki owsiane - 50 gramów
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.
  2. Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.
  3. Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.
  4. Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.
  5. Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej mleko kokosowe i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.