Wegańskie pulpety z soczewicy

12


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
oliwa z oliwek3 łyżki
curry3 łyżki
czerwona soczewica150 gramów
płatki owsiane50 gramów
napój kokosowy200 mililitrów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
limonka1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.
Krok 2
Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml wody. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.
Krok 3
Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.
Krok 4
Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.
Krok 5
Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej napój kokosowy i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl