Wegańskie tacos
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    nadzienie:
  • tofu - 250 gramów
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • czerwona fasola z puszki - 150 gramów
  • pasta pomidorowa - 70 gramów
  • pomidory - 6 sztuk
  • Przyprawa Adobo Knorr - 2 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • olej - 6 łyżek
  • dodatki:
  • muszelki taco - 8 sztuk
  • czerwona kapusta - 50 gramów
  • dojrzałe awokado - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Tofu rozkrusz. Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż tofu. Następnie dodaj paprykę, cebulę, czosnek i smaż wszystko aż będzie rumiane.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
  4. Teraz dodaj fasolę, pastę pomidorową, żółte pomidory i duś całość aż wszystkie składniki się połączą i nadmiar wody odparuje.
  5. Awokado obierz i pokrój w paseczki. Podobnie pokrój kapustę.
  6. Mieszanką warzyw i tofu nadziewaj muszelki taco. Na wierzchu nałóż salsę z awokado i kapusty.