Wege pizza z dynią
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

    ciasto na pizzę:
  • mąka typu 650 - 550 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • suszone drożdże instant - 7 gramów
  • woda - 320 mililitrów
  • oliwa - 50 mililitrów
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • pesto z rukoli:
  • pestki słonecznika - 0.25 szklanek
  • świeża rukola - 50 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 150 mililitrów
  • ser pecorino - 50 gramów
  • ser parmezan - 50 gramów
  • karmelizowana cebula:
  • cebulki szalotki - 10 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 4 ziarna
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • przybranie:
  • dynia - 100 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • Ketchup Hellmann's z miodem - 50 mililitrów
  • chili - 2 szczypty
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • ser kozi - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.
  3. Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.
  4. Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.
  5. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, ser parmezan i pecorino oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.
  6. Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj kozi ser trąc na cienkie plastry i układając nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.