Wege pizza z dynią

2


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
Ciasto na pizzę::
mąka typu 650550 gramów
sól1 łyżeczka
cukier1 łyżka
suszone drożdże instant7 gramów
woda320 mililitrów
oliwa50 mililitrów
suszone oregano1 łyżeczka
Pesto z rukoli::
pestki słonecznika0.25 szklanek
świeża rukola50 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
oliwa150 mililitrów
wegetariański twardy żółty ser50 gramów
wegetariański parmezan50 gramów
Karmelizowana cebula::
cebulki szalotki10 sztuk
cukier2 łyżki
ocet balsamiczny1 łyżka
czerwone wino200 mililitrów
goździki4 ziarna
laska cynamonu1 sztuka
Przybranie::
dynia100 gramów
cukinia1 sztuka
Ketchup Hellmann's z miodem50 mililitrów
chili 2 szczypty
suszone pomidory100 gramów
wegetariański twardy żółty ser50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy, woda powinna być letnia, dokładnie wymieszaj, pougniataj aby stało się jednolite. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 2
Dynię i cebulę obierz, dynię pokój w cienkie plastry, cebulę przekrój na cztery części, a cukinię pokrój w półplasterki.
Krok 3
Dynię i cukinię wymieszaj z ketchupem, dopraw chili i odstaw na bok.
Krok 4
Skarmelizuj cukier na dnie małego garnka, wrzuć do niego kawałek laski cynamonu, goździki, chwilę niech się prażą, dodaj cebulę, smaż w karmelu przez kilka sekund, po czym całość zalej winem i octem. Gotuj aż woda z garnka zupełnie odparuje, a cukier na nowo zacznie się karmelizować. Przełóż wtedy cebulę na pergamin pozbywając się nadmiaru sosu.
Krok 5
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, wystudź je, a następnie przełóż do kielicha miksera, dodaj umytą - ale suchą rukolę, oliwę, sery oraz czosnek. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, tak aby powstał gęsty sos.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto pizzy zagnieć kilkoma ruchami ręki, a następnie przełóż na deskę i uformuj dowolny owalny kształt. Pizza nie powinna być gruba. Wierzch pizzy posmaruj pesto z rukoli na wierzch ułóż kawałki dyni i cukinii, suszone pomidory oraz karmelizowane cebulki, dodaj plastry sera, układaj je nieregularnie. Placek wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Gotową pizzę pokrój na kawałki, podawaj z ketchupem Hellmann‘s z Miodem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl