Wegetariańska lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem
  • 55 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śmietana 10% - 100 mililitrów
  • woda - 400 mililitrów
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory - 200 gramów
  • szpinak - 200 gramów
  • sałata rukola - 100 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pszenne płaty makaronu lazania (bez wstępnego gotowania) - 8 sztuk
  • kozi ser - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.
  2. Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plastry, a cebulę w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekany szpinak i sałatę rukolę. Smaż wszystko razem przez chwilę.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj delikatnie wcześniej przygotowanym sosem, ułóż na nim pierwszą warstwę makaronu, a następnie połóż warstwę szpinaku oraz plastry pomidora i cukinii. Czynność powtarzaj do uzyskania dwóch-trzech warstw. Wierzch lazanii polej obficie sosem i oprósz pokruszonym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30-40 minut.