Wegetariański pilaw z bakaliami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż paraboliczny - 20 dekagramów
  • figi suszone - 5 sztuk
  • rodzynki jasne - 4 dekagramy
  • rodzynki ciemne - 4 plastry
  • morele suszone - 10 sztuk
  • masło klarowane - 6 łyżek
  • olej z pestek winogron - 2 łyżki
  • curry - 3 łyżeczki
  • szafran nitki - 4 sztuki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • woda - 1 litr
  • cebula - 3 sztuki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • posiekana natka pietruszki - 1 szklanka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .
  2. Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.
  3. Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.