Wegetariański pilaw z bakaliami

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż paraboliczny20 dekagramów
figi suszone5 sztuk
rodzynki jasne4 dekagramy
rodzynki ciemne4 plastry
morele suszone10 sztuk
masło klarowane6 łyżek
olej z pestek winogron2 łyżki
curry3 łyżeczki
szafran nitki4 sztuki
kurkuma1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny1 łyżeczka
woda1 litr
cebula3 sztuki
pieprz mielony1 szczypta
sól1 szczypta
posiekana natka pietruszki1 szklanka
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .
Krok 2
Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.
Krok 3
Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl