|
Składniki | ||
cebula | 3 sztuki | |
woda | 1 litr | |
sól | 1 szczypta | |
Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
posiekana natka pietruszki | 1 szklanka | |
curry | 3 łyżeczki | |
kurkuma | 1 łyżeczka | |
olej z pestek winogron | 2 łyżki | |
pieprz mielony | 1 szczypta | |
masło klarowane | 6 łyżek | |
figi suszone | 5 sztuk | |
otarta skórka z cytryny | 1 łyżeczka | |
ryż paraboliczny | 20 dekagramów | |
morele suszone | 10 sztuk | |
rodzynki jasne | 4 dekagramy | |
rodzynki ciemne | 4 plastry | |
szafran nitki | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową . |
Krok 2 |
Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty. |
Krok 3 |
Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu. |
Autor: Grażyna Molak |