| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 3 sztuki | |
| woda | 1 litr | |
| sól | 1 szczypta | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| posiekana natka pietruszki | 1 szklanka | |
| curry | 3 łyżeczki | |
| kurkuma | 1 łyżeczka | |
| olej z pestek winogron | 2 łyżki | |
| pieprz mielony | 1 szczypta | |
| masło klarowane | 6 łyżek | |
| figi suszone | 5 sztuk | |
| otarta skórka z cytryny | 1 łyżeczka | |
| ryż paraboliczny | 20 dekagramów | |
| morele suszone | 10 sztuk | |
| rodzynki jasne | 4 dekagramy | |
| rodzynki ciemne | 4 plastry | |
| szafran nitki | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową . |
| Krok 2 |
| Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty. |
| Krok 3 |
| Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu. |
| Autor: Grażyna Molak |